Vuosikertomus 2014

CASE: Takuuvarmat verikuljetukset

Kun vaikkapa Sirkka luovuttaa verta Oulussa maanantaina, hänen vertaan on todennäköisesti käytössä jo keskiviikkona jossakin Suomen sairaalassa. Sitä ennen Posti on kuljettanut luovutetun veren Oulusta Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotantoon Helsinkiin. Siellä veri tutkitaan ja veripussista erotellaan prosessoitavaksi veren osat: punasolut, verihiutaleet ja plasma.

Posti kuljettaa joka viikko yli 60 verivalmistelähetystä ympäri Suomea. Kuljetukset ovat äärimmilleen vietyä logistiikkaa, sillä luovutettu veri on prosessoitava 24 tunnin sisällä luovutuksesta.

Verivalmisteet säilyvät hieman pidempään: punasolut säilyvät 35 vuorokautta ja verihiutaleet viisi vuorokautta. Verihiutaleiden lyhyen kestoajan takia Veripalvelu tarvitsee tasaisesti luovuttajia joka arkipäivä.

Posti ja Veripalvelu ovat olleet yhteistyössä jo 1990-luvulta saakka.

- Tärkeintä on toimitusvarmuus ja tarkat, sovitut noutoajat, kertoo Veripalvelun logistiikkakoordinaattori Markku Ryhänen. Posti pyrkii poikkeustilanteissakin aina turvaamaan kuljetukset, jotta potilasturvallisuus ei vaarannu.